En sommer fylt av nye hundekunskaper

Sommeren 2012

Velger rosa for beskrivelsen av en fantastisk og regnfull sommer. Har anskaffet stor cowboyregnhatt, høye gummistøvler og godt regnutstyr, droppet sminken og hårfasongen for det meste og latt vær være vær. Dermed ble sommeren fullkommen.
Høsten har kommet med de fantastiske fargene den har i seg og tilbakeblikket på sommerens begivenheter gir meg mange fine minner:
Milan Cesar (Hundeviskeren) hadde foredrag i Spektrum i Oslo og min venninne og jeg reiste inn og fikk oppleve han i virkeligheten. DET var en fin opplevelse.(vi overnattet og fikk med oss til "shopping" i Oslo også, foresten!" Cesar er jo omdiskutert og har fått mye rykter rundt seg. Det VI opplevde, var bare positivt. Han er en dyktig skuespiller og var både hund og katt på senen. Han tok mange situasjoner fra "typiske hundeeieres oppførsel" og feilbehandling opp på en humoristisk måte. Salen jublet og mange kjente seg nok igjen. 
Wheatenterrierklubbens open show på Merket i mai ble en begivenhet, spesielt for meg. Dommeren ble syk og styret i klubben ringte meg og spurte om JEG kunne komme og dømme rasen. Jeg har vært så heldig å bli invitert til å dømme rasen to ganger tidligere: På Fåvang for mange år siden og i Sverige, i Askersund. Nå fikk jeg muligheten igjen og alle gode ting er jo tre! Min datter, Vibeke og jeg dro dit og hadde en veldig hyggelig helg sammen med wheatengjengen.Har i skrivende stund 30.9. ikke fått bilder eller info. fra Open showet, men skriver noen ord i påvente av dette,som har tatt alt for lang tid å få orden på.
Det er kjempe gøy å dømme og en utfordring.
 Bilder og mere info, kommer.
Runar Næss hadde helgekurs med tema:Myter om ulv og valpens utvikling, som Buddy på Lillehammer 
fikk dratt igang. Vi kurset fra kl. 10 til 17 to dager. 
Det var utrolig spennende og han var en glimrende foredragsholder, som glødet for temaet hund og ulv.Han reiser verden rundt og lærer folk behandling og omgang med ulv i reservat på ulvens betingelser osv. jeg tenkte: valpens utvikling.. hmmm. DET temaet kan jeg vel nok om som opdretter igjennom et milelangt hundeliv. Det blir sikkert litt kjedelig. Der tok jeg nok litt feil. Han var så spennende å lytte til at repetisjon gjorde ikke noe, samt at noe nytt ble det også. Han snakket  om fryktfaser og mental utvikling. 
ET tema, vil jeg bringe videre fra denne fantastiske helgen: Han laget en runding på tavlen. Dette betegnet ulvens levemåte igjennom året. I februar nærmer løpetiden for tispene i flokken og det blir uro og knubbing.
Når parringstiden er over, faller flokken til ro og konsentrerer seg om jakt, solsialt samvær og passe/heine valpene som blir født.
TENKT PÅ VÅRE HANNHUNDER: 
De har det ikke sånn. Tispa i nabohuset har løpetid, damene han treffer i skogen har løpetid, på kurset eller på utstillingsområdet er det tisper med løpetid. Hele året igennom får stakkaren påvirkning og Testosteronet  fyker i været rett som det er!  Rundingen på tavlen så ut som om han tegnet lyn rindt og over hele sirkelsen. DET var en hannhunds hverdag. Er det no'rart at de kan gå litt i spinn?

 I  sommer skulle jeg ha valper (ikke jeg, men Birka) og hun og jeg var tydelig ikke enige. Hun ble ikke drektig denne gangen. Ingen planer var lagt, men så fikk jeg sjangsen til å realisere en gammel drøm: Være på hundeskole en hel uke.
Torleif Lundquists hundeskole, ukeskurs i Hundesport på Skei.
Kurset var fulltegnet, men i 13.de time ringte Ingerid og sa at en deltager var blitt syk, så jeg kunne kaste meg på. Skei er bare en drøy times kjøring fra Lillehammer. Kurset begynte lørdag morgen. jeg fikk beskjeden lørdag ettermiddag. Hadde invitert gjester om kvelden. De kom og jeg ba dem spise litt "faderlig fort og dra seg hjem" , for jeg skulle pakke og reise tidlig søndag morgen. Heldigvis er gode venner forståelsesfulle.
Jeg trengte ikke breafingen de andre fikk på lørdag, for jeg har tidligere gått på Tosrleifs grunnkurs og også tatt Hundespråkkurset på Hellerudsletta.
Får dere anledning: Ta noen av kursene i hans regi!!
Hundesportuken ble fantastisk. Tanita og jeg gikk spor og trenet lydighet. Lille Nicole (mellompudelen min) og jeg jobbet Agillity. Vi var også innom vannredning og rundering.
Den nye sporten Rally prøvde vi oss også på. DET er en artig form for lydighet, hvor det står på skilt underveis i løypa hva du og hunden skal gjøre. Du kan gi godbit og gi så mange kommandoer du bare vil uten å få trekk for det. Tiltalende hva?
Nicole er helt rå i Agillity og synes det er kjempe moro. Tanita er en "født sporhund". DET sa instruktøren, så DET så"
Det var utrolig å se henne jobbe på egne instinkter.Jeg kjente faktisk at tårenene kom der hun sporet ivrig igjennom fjellområdet.
Vi møtte en ku, som plutselig sto foran og glodde på oss.Jeg fikk hetta, men Tanita bare gløttet opp på kua og stakk snuten i marka igjen. "Hakk'e tid til å schnakke me'ræ, er på jobb!"
Hun skulle bærsje, men hadde absolutt ikke tid til å finne noe lurt sted og gjennomføre det vanlige ritualet. Hun satte seg rett ned i sporet, fikk bedriftene unnagjort i en fei og sporet videre uten å la seg distrahere det minste.
TRO MEG: jeg var den stolteste hundeeier i verden.
INFO: Ta en titt på lundqist-hundeskole.no
Ingerid og Vegard Øksnevad har skrevet en veldig fin bok med informative bilder.Adferd og læring for hundeeiere.
Det er de som driver skolen med mange, hyggelige, etusiastiske og dyktige instruktører.Det ligger også mange bilder der fra kursene. Kanskje dere ser oss der? Det kan jo være en bonus....
Sensommer på Nevretoppen med Vaar som fotograf og kakao på termosen.

Møte på hundekurs.

Sosialmøte mellom hunder på Hundesportkurset sommeren. Nicole og en ukjent tispe i omgjengelighet.

God dag. Jeg er høflig.

Tanita på sosialtreff. Bra at denne kraftkaren var vennlig.. litt rått parti ellers !

Open Showet 2011

 


Årets OPEN SHOW mai 2011 Dommer: Ann-Mari Virtanen

Hei og takk for sist til alle som var på årets Open show på Merket.
Dommerens opplevelse.
Det ble dommerendring, som dere vet, og jeg ble spurt om jeg kunne dømme isteden. Det kom litt bus på meg, men valgte å benytte meg av muligheten. Alle gode ting er 3 og dette var altså min tredje gang som dommer på Wheatenterrier.
Det var veldig morsomt, interessant og lærerikt for meg igjen å få prøve meg som dommer.
Alle oppdrettere burde fått denne sjansen, for det er et fantastisk privilegium å kunne si og til og med skrive ned hva en synes om de forskjellige hundene  uten å bli motsagt! Det er en opplevelse å kunne kjenne igjennom hundene og se/kjenne alle detaljer en ikke ser når en står ringside eller selv er i ringen med en hund.
Jeg var imponert over hvor fint hundene var stelt og presentert. Som kanskje noen vet, er jeg veldig opptatt av at hundene skal være klippet vakkert og at eieren har lagt sin ”sjel” i jobben med å pynte og stelle dem før utstilling.
Det var også veldig hyggelig at alle handlerne viste meg respekt i ringen og var passelige nervøse under presentasjonen. DET har en jo selv erfaring med som den vanlige oppdretter jeg selv er. Det var mange vakre hunder på utstillingen. Jeg hadde ventet at det ville være varierende kvalitet på et Open show, men det var ikke tilfelle og høy kvalitet gjorde jobben vanskeligere for meg enn forventet. Det var mange Wheaten med mørke øyne og fine hoder, men det fantes flere med noe markerte kinnben. Noen var litt marktrange bak, og det hadde jeg ikke forventet. Vi har jo hatt litt problem med at de kan være hasetrange, men det så jeg heldigvis lite av. Noen ganske få gikk med litt korte steg, men de fleste beveget seg veldig fritt, med lange steg med verdighet i ringen og hadde sterke overlinjer og fine kropper. Alle hadde fine tenner, så nær som et par stykker med noe små.  En sto i tangbitt, men det er lov på vår rase, så det ble ikke bemerket.
Spesielt var det vanskelig å dømme championtispene. De var av høy kvalitet alle sammen og jeg kjente virkelig hvor vanskelig det er for en dommer å skulle sile ut disse med bare små detaljer for å få plassert dem.
3 tispevalper stilte og de var lovende alle sammen.
BIS og BIM hundene synes jeg veldig mye om. Begge hadde utrolig bra drive i stegene, vakre pelser og en herlig anatomi og er verdige representanter for vår rase.
Vil også nevne vinneren av åpen klasse. Det var/er en vakker tispe, som jeg ikke kunne fatte at ikke var blitt champion tidligere. Hun var vel voksen og av høy kvalitet. (Gleden var stor da jeg fikk vite i etterkant, kort tid etter Merket, at hun fikk sitt championat.)
Jeg avslutter med å takke både ringsekretæren , Harald Andreassen  og skriveren Else M. Halvorsen , som gjorde en glimrende innsats. Spesielt ble jeg imponert over skriveren, som var uerfaren med skrivingen på Wheaten. Hun gjorde en glimrende jobb for meg.

Tusen takk for at jeg fikk en fin opplevelse på vårt Open show og lykke til videre til alle som stilte ut.

 Med vennlig hilsen
Ann- Mari Virtanen

 

 

 

 

 

Ett lite glimt fra Merket. Flere bilder finnes på klubbens hjemmeside. Mine vinnere er Patchabel's Øysa BIS og Patchabel's Ole Balder BIM.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.10 | 10:33

Du har nydelig pudler. Jeg er interessert i å kjøpe en sølvpuddel i mellomstørrelse. Vet du om noen som har eller planlegger kull. mvh Lisbeth +47 92020131

...
02.10 | 12:25

Ja du.. Den historien husker jeg meget godt. Det ble mye styr,redsel og forferdelig opplevelse. Vi visste jo ikke hvor i verden de hadde tatt henne med .

...
01.10 | 18:32

Fortsättning
Det var på den tiden våra hundar inte kunde resa till Finland utan att vara i karantän när de kom tillbaka.
Efter 1 natt i Finland kunde vi hämta

...
01.10 | 18:26

Roligt att läsa om dina äventyr med Wheaten. Mitt starkaste minne är från när du och en väninna skickade en tik till Sting och Finnair glömde lasta av henne.

...
Du liker denne siden