Hundeutstilling er noe tull, ikke sant?

Når noen tror at vi oppdrettere tjener veldig mye på å ha valpekull, bør de få se en "haug" med sløyfer. Hva tror de at alle de slufsene har kostet ? Hvem har betalt ?

En interssant, spennende og dyr hobby.

HUNDEUTSTILLING... hvorfor det?
Alt for mange, som vil kjøper seg en valp, vet ikke hva forkortelsene som f. eks N.uch. Nord. uch osv. betyr og heller ikke hvilket arbeid som ligger bak for å oppnå en høy premieringsgrad.
En hund må ha eksteriørmessig høy kvalitet for å få diverse titler. Når en person ønsker seg hund, spørres det sjelden etter KVALITETEN på mor og far og hvis de spør, vet de ofte ikke hva ev. titelen betyr eller innebærer.
De skal BARE ha en hund som har godt gemytt og ser ut som den rasen de har falt for. Det forbauser meg at mange valpekjøpere ikke vet og kan noe om KVALITETEN på foreldredyrene via premieringsgraden. 
Har en hund dårlig anatomi og det ikke har blitt avlet på de aller beste hundene, er mulighetene for at kvaliteten på hunden du får ikke blir bra. Kanskje orker den ikke de aktiviteter du forventer fordi den er for dårlig bygget, f. eks steil front, dårlige bakbensvinkler, tynn benstamme ol.
Hunden får kanskje også en dårlig pels og feil farge på øynene osv. så den ikke er en tilfredsstillende, i verste fall ikke rasetypisk. Klart at eieren vil bli glad i hunden sin uansett om den ikke orker de lange fjellturene osv.
Det er alikevel lurt av nye hundeeiere å sette seg inn i hva premieringsgradene egentlig betyr.
Det ligger mye arbeid bak å oppnå høye premieringsgrader på hundene, som jeg beskriver nærmere under.
En seriøs oppdretter viser, ved å få dem tittulert, at de avler på hunder av ypperste kvalitet. Dette gir igjen kjøperen mulighet til å få en valp av høy kvalitet, samtidig som rasen ivaretas på best mulig måte, slik det er i oppdretteres makt å gjøre. Noen av valpekjøperen ønsker kanskje å ha valper på tispen sin en gang i framtiden. En hannhund blir etterspurt i avl. DA er det viktig med høy kvalitet!
Det er bedre å ha muligheten til å kjøpe en Mercedes enn en Lada... til samme pris!! Det sier seg selv at flotte, rasetypiske foreldre, med besteforeldre og oldeforeldre av høy kvalitet, har forutsetning for å gi valper med korrekt utseende og av høy standard.
 Ofte får jeg spørsmål om moren og faren er snille og har godt gemytt. De hunder som stilles ut må tåle veldig mye belastninger og høy premieringsgrad sier også en del om GEMYTTET på hunden. Hunder, som stilles ut, må tåle å reise langt, (kanskje bli dratt opp midt på natten) og bli stelt på bord med stor grad av uro rundt seg. De treffer massevis av hunder, som står tett på dem i utstillingsringen. De har hunder av samme kjønn som dem selv foran og bak seg både inne i utstillingsringen og utenfor denne. De må lære å bli håndtert og tåle at dommeren tar alle steder på den(røntger hunden med hendene) for å kjenne på kvaliteten og fritt kunne håndtere hunden uten at den vegrer. Dommeren må ha fri tilgang til å undersøke hunden, åpne  munnen for å se på bittet og om alle tennene er på plass, uten at hunden trekker seg unna  og nekter å åpne munnen. Dommeren skal også kontrollere kjønnet (testiklene) uten at hunden vegrer det aller minste. De må tåle høye lyder, mye bjeffing og høytalere som ljomer. De må tåle å ligge i bur og lære å slappe av til tross for alt som skjer rundt dem. De må tåle flagg og banner som rører seg i vinden, biler som tuter osv. De må vise all form for vennlighet og godt humør både i ringen og på utstillingsområdet forøvrig, være avslappet og ha selvtillitt nok til å "vise seg opp" for dommeren i best mulig skikk med halen i værer! Dette til tross for utstilling i øsende regn og i sterk sol og etter å ha blitt klippet over og stelt på bordet. De skal fritt la seg håndtere av en Handler.(den som fører hunden fram for dommeren) og lystre denne. Den skal stoppe, gå, stå stille, ikke snu seg hit og ditt for å se på hundene foran og bak seg. Den skal trave fritt og ikke snuse i bakken under framvisningen.  En hund, som viser tegn til engstelse eller trekker seg unna dommeren, (vegrer å vise seg) og f. eks kryper unna med senket hale, vil ikke kunne få premiering av betydning. Knurrer den, kan dommeren utvise hunden fra ringen.
Utstilling er det ENESTE stedet hunder, hester, katter,kuer og kaniner.osv.  hvor eirene kan få kvalitetsbedømt sine dyr.
Seriøse oppdrettere bruker mye tid og penger på å reise til utstillingsområder for å vise opp sine hunder til kvalitetsbedømming og å trene dem. Bensinpenger, høy kilometerforsikring på bilen pga. veldig lange reiser.Mange overnattinger på hotell er ikke uvanlig. Skal du kanskje til bedømming kl. 9 om morgenen og har 40-50 mil å reise, sier det seg selv at du må komme til området dagen før. En har påmeldingsgebyrutgifter, parkeringsutgifter på utstillingsområdet osv. Det er en dyr hobby!!
Når det hevdes at det tjenes mye penger, skal en tenke på hvor store utgifter en seriøs oppdretter har i FORKANT av at hundene settes i avl. Jeg kan også nevne at hunden må undersøkes for hofteleddsdysplasi, patellaluksanson eller andre sykdomer som lar seg teste på de forskjelleige raser hvor diverse sykdommer er kjent og helst ha en generell helseundersøkelse før den avles på. Dette er heller ikke gratis.
Til slutt nevnes at hannhunden/faren til valpene neppe bor i nabohuset. Det kan bli store utgifter å reise til den hunden oppdretteren vil bruke i avl. Det innebærer parringsavgift, lange reiser og ev. flere overnatting også. Kanskje må en be seg fri fra jobben i tillegg.
LES ARTIKKELEN: NY I RINGEN. Den ligger inne på Norsk Kennelklub's hjemmesider. Der finner du hvordan reglene for utstilling er og hva de forskjellige betegnelsene for oppnådd tittler(som  forkortes) innebærer og hvordan gangen i utstilling  fungerer og regler for dommere og utstillere.
PS
Det er ikke gøy å gå på fotballkamp, håndballkamp ishockeykamp osv. hvis en ikke aner noe om reglene på banen  og hvorfor det gjøres slik eller sånn ..eller hva?
Hilsen en utstiller/handler og kvalitetsinteressert oppdretter, med det mentale i fokus.

Ann-Mari

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.10 | 10:33

Du har nydelig pudler. Jeg er interessert i å kjøpe en sølvpuddel i mellomstørrelse. Vet du om noen som har eller planlegger kull. mvh Lisbeth +47 92020131

...
02.10 | 12:25

Ja du.. Den historien husker jeg meget godt. Det ble mye styr,redsel og forferdelig opplevelse. Vi visste jo ikke hvor i verden de hadde tatt henne med .

...
01.10 | 18:32

Fortsättning
Det var på den tiden våra hundar inte kunde resa till Finland utan att vara i karantän när de kom tillbaka.
Efter 1 natt i Finland kunde vi hämta

...
01.10 | 18:26

Roligt att läsa om dina äventyr med Wheaten. Mitt starkaste minne är från när du och en väninna skickade en tik till Sting och Finnair glömde lasta av henne.

...
Du liker denne siden